Rashistorie en -kenmerken

Historie

Woeste heuvellandschappen

Zijn naam ontleent deze van oorsprong Engelse bergpony aan het woord ‘Fell’, dat woest heuvellandschap betekent. En dit landschap in het district Cumbria in Engeland is dan ook eeuwen zijn thuisland geweest. In een bekend standaardwerk over deze pony wordt gesteld dat ooit aan het einde van de Romeinse tijd de hengsten die Friese huurlingen meebrachten, zijn gekruist met de inheemse Britse ponymerries zoals de Keltische pony en de nu uitgestorven Schotse Galloway pony. De overeenkomsten tussen beide rassen springen dan ook in het oog en zijn voor sommige leken vaak aanleiding om te vragen of het hier gaat om mini-Friezen. Naast de overeenkomsten hebben beide rassen voldoende specifieke eigenschappen die ze duidelijk van elkaar onderscheiden.

Hard, taai, vastvoetig en betrouwbaar

In zijn moederland is de Fell pony de eeuwen door voor allerlei doeleinden gebruikt: op de boerderijen, bij het hoeden van de schapen, als rijdier, tijdens de jacht, als betrouwbare lastpony en in de mijnen voor het transport van kolen en erts. Prins Philip rijdt al sinds jaren met succes het vierspan van de Engelse koningin. Aan de door de eeuwen heen opgetreden veranderingen heeft de Fell zich prima aangepast, met behoud van de karakteristieke eigenschappen die hem tot zo’n bijzondere pony maken.

Sinds 1993 komt de Fell pony ook voor in Nederland en krijgt steeds meer belangstelling vanwege zijn goede karakter, zwarte kleur en het zware behang van manen, staart en sokken.

Raskenmerken

In het Stamboekreglement Nederlands Fell Pony Stamboek, waarvan de laatste versie is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van 21 maart 2003, is de officiële rasbeschrijving opgenomen. Hieronder een beschrijvende samenvatting.

Eigenschappen en karakter

De Fell pony moet constitutioneel zo hard als ijzer zijn en goede ponykenmerken vertonen met de onmiskenbare hardheid eigen aan bergpony’s en hij moet tegelijkertijd een levendige en alerte uitstraling hebben en een goed beenderengestel.

De Fell heeft een vriendelijk karakter, beschikt over een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, is werkwillig en sober in onderhoud. De Fell pony is een betrouwbare, veelzijdige gezinspony. Hij wordt gebruikt voor lange buitenritten onder het zadel en is aangespannen in zijn element. Ook worden Fells met succes in de sport uitgebracht.

Bouw en schofthoogte

De Fell pony heeft een ponyachtig hoofd met vriendelijke uitstraling en met kleine en puntige oren. De hals is vrij kort met veel behang, de schouder is goed achteruit geplaatst en schuin, de rug is vrij lang. Het lichaam is goed ontwikkeld met sterke rugspieren en gespierde lendenen, de benen hebben een korte pij, de knieën zijn goed ontwikkeld met voldoende lengte onder de knie. De haren van manen, staart en sok zijn dicht.

De maximale hoogte is 142,2 cm. Aan deze limiet houdt het stamboek stringent de hand. Driejarige hengsten bijvoorbeeld die op de hengstenkeuring een hoogte hebben van 140 cm worden, in de verwachting dat ze boven de maximale hoogte uitkomen, niet goedgekeurd voor de dekdienst.

Kleuren en aftekeningen

De meeste Fells zijn zwart, maar ook donkerbruine, lichter bruin met zwarte manen en staart, en grijze pony’s komen voor. Voskleurige, bonte en gevlekte pony’s worden uitgesloten.

Een ster, kolletje en/of wat wit op of beneden de vetlok achter is acceptabel. Buitensporige witte aftekeningen worden echter ontmoedigd, maar zulke pony’s komen wel in aanmerking voor registratie.

Bewegingen

De ideale bewegingen van de Fell worden als volgt omschreven.

Stap: welbewust en fier.

Draf: goed uitgebalanceerd met een goede actie van de knie en het spronggewricht, goede beweging vanuit de schouder en goede buiging van het spronggewricht, niet te wijd of te kort achter, moet een goede gang en uithoudingsvermogen tonen, waarbij de achterhand goed onder het lichaam wordt gebracht.

Boek De Fell Pony
Meer over de geschiedenis van de Fell pony en zijn gebruik door de eeuwen heen is te vinden in de Nederlandse vertaling van het bekende boek The Fell Pony van Clive Richardson. Kijk voor meer informatie onder “Promotieartikelen“.

Proudly powered by WordPress | Theme: HoneyPress by SpiceThemes